Три групи мерки срещу престъпността и корупцията бяха представени от главния

...
Три групи мерки срещу престъпността и корупцията бяха представени от главния
Коментари Харесай

Гешев: Връщат се стари форми на престъпността, държавата абдикира

Три групи ограничения против престъпността и корупцията бяха показани от основния прокурор Иван Гешев на Национално заседание на прокурорите, заяви Дарик.

Гешев акцентира, че измежду българските жители е налице чувството за „ абдикиране на страната от осъществяване на отговорностите й “.

„ Връщат се форми на престъпността, които смятахме за изчезнали. Причините са сложни, измежду тях е неналичието на схващане у управленията на някои институции за това що е страна и държавност. Резултатът от войната против правосъдната власт, законодателният волунтаризъм и опитите с правото е това, което виждаме - никой не е застрахован, че до момента в който се движи по тротоара някой пийнал или дрогиран водач няма да му аргументи телесна щета или гибел. Виждаме мигрантите, виждаме какво се случва с растежа на телефонните измами. “ - съобщи пред прокурорите и следователите Иван Гешев.

Мерките, препоръчани от основния прокурор:

Първо – в окръжните прокуратури в страната се създават отдели за следствие на проведена престъпност и корупция. „ Това, което ще направи българската прокуратура, е да засилва битката с престъпността в границите на своите законови пълномощия. Ще бъдат построени звена за противопоставяне на проведената престъпност във всички окръжни прокуратури “, уточни основният прокурор.

Второ – с оглед осъществен разбор и оценка на зачестилите закононарушения по направленията проведена престъпност, разпространяване и трафик на наркотични субстанции, мигрантски напън, „ телефонни измами “, както и корупция „ по високите етажи на властта “, основният прокурор предлага спешни взаимни дейности с Министерство на вътрешните работи и ДАНС, които да подсигуряват дейната и функционална работа против причинителите на сходни закононарушения. Ще се предложи основаването на взаимни екипи сред Прокуратура на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, които да проучват, правят оценка и реализират непрекъснат мониторинг на наличните данни за посочените закононарушения. Тези екипи в незабавен порядък ще провеждат и организират съответните дейности според функционалната подготвеност на всяка от институциите.

Трето – за възстановяване и усъвършенстване на настоящата организация за банкет на жители и основаване на условия за повишение на публичното доверие в работата на прокуратурата, се възобновяват приемните на административните ръководители на прокуратурите в цялата страна за жители, а поставените от тях въпроси и претенции ще бъдат ориентирани по подготвеност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР